e-Mountainbajky

18.11.2016 22:10

 

 
  1. viac času na viac trailov

S normálnym Mountainbike prešli testovací jazdci na domácom známom traili za určitý čas maximálne tri kolá. To súviselo aj s prudkým stúpaním a dlhým Transferom k dvom minútam zábavy na Downhille. S horským ebajkom stihli 4 kolá za čas za ktorý Mountainbike 3 kolá. Uvedomenie si elektronickej podpory je silným motivačným faktorom: znamená viac kilometrov na trailoch za rovnaký čas a všeobecne viac času na biku! Pretože 20 z 22 minút pripadá na tomto okruhu s normálnym Mountainbike na Uphill a Transfers. S horským ebajkom je to len 12 zo 14 min.

  1. viac zábavy

Ovládanie a hmotnosť dobrého normálneho Mountainbiku pripúšťajú atraktívny spôsob jazdy. Preto máte na Downhille v závislosti od daností trasy a zručností viac zábavy ako na horskom ebajku. Vďaka hlbokému ťažisku a sýtemu pocitu z jazdy však môže elektrobicykel ponúkať viac istoty na rýchlych a otvorených Trailoch. V klopených a otvorených zákrutách leží definitívne lepšie na trati. Vďaka motoru, väčším zdvihom a agresívnej geometrii možno navyše pedálovať do kopca s väčším „kalibrom“. Efektivita tlmenia hrá pri E-Mountainbikes oveľa menšiu rolu ako pri Endurách. Doteraz sme hovorili o zábave na dvojminútovom zjazde, ale oveľa zaujímavejšie je, že na horskom ebajku môžete mať zábavu na ostatných 20 min testovacieho okruhu. Konkrétne na Uphille a Transfere. Čas Transferu sa značne skrátil na 12 min.

  1. viac tréningu a zdravia

Špičky srdcovej frekvencie sú nižšie – to je pre mnohých Mountainbike profesionálov, ktorí absolvujú základný tréning na cestných bicykloch dobrá správa: s horskými ebajkami sa dá základný tréning presunúť z cesty na traily. Rovnako výhodná je táto konštantne nižšia záťaž pre jazdcov, ktorí majú problém so srdcovo cievnym systémom.
Kto má problémy s kĺbmi alebo sa im chce v starobe vyhnúť tiež uprednostní E-Mountainbike. O 5 % vyššia kadencia pri o 40 % niižších hodnotách výkonu hovorí v zdravotnom význame, o menšej záťaži na kĺby (hlavne kolená a členky) pri dlhšej trase.

 

Pravda

Áno, sme rýchlejší, áno, máme konštantnejší pulz a áno, prejazdím viac trailov za rovnaký čas. Vlastne sú to veci, ktoré ocení každý, či?
Čisto vedecky, elektrobicykle prinášajú výrazné stúpanie výkonnosti.

Napriek tomu sa vynárajú otázky: koho tu podvádzame? Nás samých? Pretože za kratší čas si užijeme viac zábavy? Ostatných?
V rámci meraní absolvovali  testovací jazdci ďalšie kolo v Turbo móde. Tentoraz však nie v komfortnej zóne, ale v závodnej „rýchlosti“.

Výsledok: nie je turbo ako turbo – a teda ani ebajkovnie a ebajkovanie. V jednotlivých sekciách mali testovací jazdci 45 % až  101 % vyšší výkonnostný input v porovnaní s jazdou v komfortnej zóne v turbo móde. Tým ležali významne (až do 55 %) nad Watt výkonom s normálnym  Mountainbike, predovšetkým v stúpaní. Znie to paradoxne, v realite to však dáva zmysel: vysoká podpora E-Mountainbiku vedie jazdca pri Uphille k tomu, aby dával stále väčší input. To sa odráža aj na srdcovej frekvencii.